Augusta Egedes sidste arbejdsdag

Augusta Egedes sidste arbejdsdag


Augusta H. Egede, studievejleder, Campus Kujalleq

Campus Kujalleq har mødt Augusta Egede i forbindelse med, at hun går på pension efter et langt liv på det grønlandske arbejdsmarked, de seneste par år som studievejleder på Campus Kujalleq.

Vi spørger hende, om hendes vej til jobbet som studievejleder?

”Jeg er oprindeligt fra Qaqortoq, men er opvokset i bygden Alluitsup Paa. I 1975 var jeg barnemedhjælper i Nuuk med praktik i Qaqortoq. Jeg læste to år til socialpædagog i Århus dk og et år i Nuuk. Efterfølgende arbejdede jeg i mange år på børnehjem i Maniitsoq. Min mand fik i 1987 job i Brugsen Qaqortoq – på den måde kom jeg til Qaqortoq. Da jeg kom til Qaqortoq arbejdede jeg på børn- og ungdomshjemmet, efterfølgende hos Kommunen og Selvstyret. Jeg har arbejdet med meget forskelligt, lige fra at være hjemmehjælpsleder og børnehaveleder. Jeg fik en henvendelse fra gymnasiet i Qaqortoq i 2010, hvor jeg blev spurgt, om jeg ville påtage mig jobbet som kollegiepædagog. Det synes jeg lød spændende – så man kan sige at jeg blev ”headhuntet” af gymnasiet.”

Efterfølgende var du en kort periode væk fra Campus Kujalleq, hvordan kan det være, du kom tilbage?

”Ja, jeg var en overgang ansat i kommunen, men jeg savnede de unge, og da Campus Kujalleq så søgte en studievejleder, tænkte jeg, at jeg godt kunne tænke mig at prøve det. Jeg skrev til den daværende rektor og spurgte om man skulle være uddannet lærer eller have en bestemt faglig baggrund for at være studievejleder og rektoren opfordrede mig til at søge jobbet. Jeg fik jobbet og har så været her siden.”

Videre sagde Augusta:

”Arbejdsdagene for mig som studievejleder, har altid været spændende. De unge i gymnasiet har altid mange udfordringer, og man ved aldrig, hvad der sker en tilfældig tirsdag morgen. Alle arbejdsdage bliver derfor forskellige med mange forskellige mennesker og udfordringer.”

Har arbejdet som studievejleder været meget anderledes end at arbejde f.eks. i kommunen?

”Ja, på nogen områder, men på mange måder har det også mindet om mit arbejde i socialforvaltningen. Nogle af de mennesker, jeg har mødt gennem disse to jobs, har haft den fællesudfordring, at de har haft svært ved at vælge vej – har haft brug for at tale med nogen om deres fremtid. Det synes jeg har været spændende at have været en del af.”

Hvad synes du, der har ændret sig, mens du har været på Campus Kujalleq?

”Ja, altså – sammenlægningen af GUX Qaqortoq og NI gør, at vi nu er blevet en stor institution. Det betød at vi alle ikke længere kun arbejder for en afdeling, f.eks. GUX eller NI. Nu arbejder vi sammen og elevsammensætningen er også blevet bredere.”

Du har fulgt med i udviklingen af uddannelsessektoren i Grønland, har du gjort dig nogle tanker om denne?

”Ja – det har jeg. Det er altid spændende, når der er valg, så sker der altid noget nyt, også når der f.eks. er valg til kommunalpolitik. Jeg kan huske dengang det blev besluttet, at der skulle være gymnasium i Qaqortoq, det var noget, der blev diskuteret rigtig længe inden beslutningen blev truffet.”

Din hverdag på Campus Kujalleq har været meget præget af både grønlandsk og dansk kultur og sprog. Hvis du skulle sætte nogle ord på fordele og ulemper ved dette, hvad ville du så fremhæve?

”Der er flere og flere elever på Campus Kujalleq, der har udfordringer mht. det danske sprog. Samtidig ser vi også en gruppe elever, som bliver bedre til engelsk og foretrækker at bruge engelsk i hverdagen. De sidste tredive år er der kommet færre og færre danske folkeskolelærere til Grønland, det påvirker også de unges danskkundskaber. De unge i dag har meget andet at bruge deres tid og energi på end at lære dansk – så det er godt med flere valgmuligheder.”

Vi sluttede af med at spørge Augusta, hvilket råd hun vil give til kommende elever og om hendes fremtidsplaner som pensionist?

”Jeg synes de unge bør forholde sig til, hvilken vej de vil gå i livet og tale med deres familie om det. Nogle vil måske hellere være kokke eller elektrikere, for andre er GUX den rette vej. Det er forskelligt, hvad der passer bedst til én – og her er det meget vigtigt at snakke med familien om, hvad man går og tænker.

Når jeg bliver pensionist, så skal jeg sove længe, gøre lige hvad jeg har lyst til, håndarbejde, jeg vil også gerne starte en selvhjælpsgruppe for folk, der er ensomme eller har helbredsproblemer, måske skabe et fællesskab omkring håndarbejde.

Allerførst skal jeg dog skal først slappe af i et par uger.”

Augusta – stor tak for din mangeårige indsats for Campus Kujalleq. Du har stået som et fyrtårn på skolen i tykt og tyndt.

Campus Kujalleq ønsker dig alt det bedste!

Overvejer du at søge ind på GUX Qaqortoq? Læs mere her!