Censor på GUX Qaqortoq

Kære censor,

Vi har her samlet en række informationer, som kan være praktisk at vide.  Din aktuelle rute kan du se på din rejseplan. Når du rejser til Sydgrønland som censor fra Danmark, er der to mulige indgange til Sydgrønland:

Via Kangerlussuaq:
Her flyver du med afgang fra Københavns Lufthavn i Kastrup og lander i Kangerlussuaq i Nordgrønland. Flyvetiden ligger omkring de 4-4,5 timer. Derfra skal du så med et Dash-8 propelfly ned til Narsarsuaq. Her er flyvetiden ca. 1 time 45 minutter.

Direkte til Narsarsuaq:
Her flyver du med afgang fra Københavns Lufthavn i Kastrup og lander i Narsarsuaq i Sydgrønland. Flyvetiden er ca. 4,5 timer. Dette er den korteste og nemmeste rute, men beflyves ikke så ofte som den via Kangerlussuaq.

Når du er landet i Narsarsuaq, skal du så ud til Qaqortoq. Det kan ske enten med helikopter eller båd:

Helikopter:
Normalt vil din kuffert være vejet ind hele vejen fra København, og du skal derfor ikke gøre noget i den anledning. Flyvetiden er ca. 25 minutter afhængigt af om der mellemlandes i Narsaq. Du lander i heliporten i Qaqortoq. Typisk vil Hotellet kunne afhente dig. Kontakt skranken i heliporten for afhentning.

Båd:
Her er din kuffert kun indvejet til Narsarsuaq, og du skal derfor tage din kuffert fra båndet i ankomsthallen og tjekke ind igen hos Disko Line. De står typisk ved enden af ankomsthallen og tildeler bådtags til de forskellige afgange. Du går op til dem, og siger dit navn, og at du skal med båd.

Disko Line kan kontaktes på +299 94 53 00 eller Diskoline.gl.

Dernæst skal du så med Disko Lines shuttlebus ned til havnen i Narsarsuaq. Bussen afgår lige udenfor afgangshallen. Vær opmærksom på, at du selv skal bringe din kuffert til bussen, ligesom du selv skal tage kufferten fra bussen til båden. Når båden er lastet med kufferterne, får man lov til at gå ombord.

Det er en meget smuk sejltur, der tager ca. 1 time 45 minutter. Båden ligger til ved Kongebroen i Qaqortoq. Vær opmærksom på, at her er der ikke nogen til at modtage dig, hvorfor du bør kontakte Hotellet for afhentning – alternativt en taxa.

Hotellet kan kontaktes på telefon +299 64 22 82 eller på hotel-qaqortoq.gl. Taxa i Qaqortoq kontaktes på +299 64 11 11 eller +299 38 88 88.

Uanset hvordan du rejser hertil, skal du være klar over at vejret har en stor indflydelse på alle flyvninger og skibsafgange. Vi anbefaler derfor, at du har din computer som håndbagage på hele turen. Det er sket før, at en kuffert er blevet væk, og at censuren må afvikles over Teams fra et hotelværelse på rejsen. Det er også derfor, at du vil opleve at være i god tid på vej herop før din censur. Der skal være plads til at strande et par dage på rejsen, hvis vejret driller.

Ved forsinkelser på rejsen bør du kontakte skolen hurtigst muligt på +299 64 23 99 eller den eksamensansvarlige inspektor Peter Rømer på +299 49 36 62 eller +45 54 31 72 00 eller pr@cak.gl.

Alle censorbilletter herop er som minimum ”Standard”, dvs. de kan ændres. Det betyder, at ønsker du at forlænge dit ophold heroppe, så kan det gøres imod et gebyr til Air Greenland. Vær dog opmærksom på, at skolen kun betaler for rejse og indkvartering relateret til selve censuren.

Dagpenge og løn for censuren skal du have fra din hjemskole. Vi udstyrer dig selvfølgelig med behørig dokumentation herfor.

Telefon og internet:
Både Campus Kujalleq og Hotel Qaqortoq tilbyder gratis internet under opholdet heroppe. Men det dækker kun skole og indkvartering.

I Grønland har Tusass monopol på teletrafikken i landet. Hvis ikke man opmærksom på indhold og begrænsninger i sit danske mobilabonnement, kan det blive en særdeles bekostelig affære.

Det er kun de store erhvervsabonnementer hos Telenor og TDC og 3LikeHome Pro, der har Grønland med på gratis roaming. Vi anbefaler, at man anskaffer sig et abonnement med gratis roaming i Grønland, medens man er her.

Vær opmærksom på, at det telefonnummer din billet er udstedt til, skal være aktivt under rejsen. Ellers kan rejseændringer ikke kunne kommunikeres ud til dig med SMS.

Air Greenland tilbyder app’en Club Timmisa (hentes til både Apple og Google), som altid vil være opdateret med ændringer i afgange. Hjemmesiden mit.gl (lufthavnsvæsnet) er også hurtigt opdateret med rejseændringer.

Dit ophold:
Nu er det jo ikke bare censur, men også en rejse til Grønland, du har fået. Hvis du vil opleve noget andet end blot vores smukke by, bør du tage kontakt til turistforeningen på deres hjemmeside på sagalands.com. De vil kunne hjælpe dig med forskellige ture under dit ophold hos os.

Normalt bliver vores censorer indkvarteret på Hotel Qaqortoq, men vi bruger også hotellejligheder gennem 60North.gl. Disse lejligheder er dog fuld booket pga. bygningen af vores nye lufthavn i hele 2025.

Beklædning til fjeldet:
Hvis du skal en tur f.eks. rundt om søen heroppe, bør du være udstyret med et par gode vandresko eller støvler. I juni måned kan et myggenet være en rigtig god ting at have med også.

Vejret kan slå meget hurtigt om, og en tur, der starter i solskin, kan slutte i regn eller slud. Så vind- og vandtæt ydertøj er også en god ide til fjeldbrug.

Vi glæder os til at se dig heroppe.

Peter Rømer
Adm. inspektor

Yderligere kontaktoplysninger